Zagreb


Populaţia oraşului este 973.667 de locuitori (1.609.525 în zona metropolitană). Este situat pe versantul muntelui Medvednica şi pe malul râului Sava, la o altitudinee de 120 m. Amplasarea favorabilă din punct de vedere geografic în partea de sud-vet a bazinului panonic, care se extinde spre regiunile alpină, dinarică, adriatică şi panonică, oferă cea mai bună legătură de trafic între Europa centrală şi Marea Adriatică.

Poziţia în trafic, concentrarea industrială (prelucrarea metalului, electricitate, textile, industria chimică, farmaceutică, tipografică şi a pielii, prelucrarea lemnului, industria hârtiei etc.), instituţiile sale ştiinţifice şi tradiţia industrială sublinează poziţia sa economică fruntaşă. Oraşul este relativ prosper după standardele est-europene, cu toate că veniturile medii şi preţurile sunt mai mici decât în vest.


În Zagreb se află instituţiile administrative centrale ale statului (legislative, judiciare, executive, monetare, de apărare, de sănătate, culturale, educaţionale ş.a.m.d.

0 Comments:

Post a Comment